��oj 514   21.03.2017
прва страница линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Дали случајот ќе заврши во Врховниот суд? Таму е можна одлука 4:4, според односот на силите. Тогаш ќе остане во важност одлуката на понискиот суд
Луѓето од типот на (Никола) Љубичиќ (Стане) Доланц, (Бранко) Микулиќ, (Бранко) Мамула и сличните беа лоша замена за воено политичкото биро што постоеше претходно. Тие повеќе не беа сонувачи, идеалисти. Новиот тим е главно составен од себични, интригантни типови на луѓе алчни на власта

КРАЛИЦАТА ЕЛИЗАБЕТА СЕ УБЕДИ ВО МОЌТА НА ХАКЕРИТЕ ДА ГО ЗАГРОАРТ КРАЛСТВОТО

Центарот за безбедност на сајбер нуди да помогне политички партии во Велика Британија зајакне нивната онлајн безбедност.

Британска разузнавачка агенција ги повика политичките партии да се заштитат од потенцијалните сајбер-напади, повикувајќи се на тврдењата дека руски хакери се обиделе да влијаат на претседателските избори во САД минатата година.

Се работи за Националниот центар за саајбер-безбедност во Велика Британија (NCSC), дел од шпионската агенција GCHQ, од кае дошол тој апел дека тоа треба да го имаат на ум лидерите на политичките партии и воедно им понудил да им помогне за зајакнување на нивната мрежа за безбедност, се потврдува во извештајот во Сандеј тајмс.

"Она како руските хакери ги покриваа во последно време настаните во САД, и Германија и на други места, не потсетува на потенцијалот за непријателска акција против политичкиот систем на Велика Британија", стои во писмото од шефот на NCSC Сириан Мартин цитиан според Тајмс.

Директор на ангажманот и совети, Алекс Деуни неодамна лично на на кралицата Елизабета и демонстрираше како хакерите можат да предизвикаат прекин на снабдувањето со електрична енергија на Островот. "Нападите врз нашиот демократски процеси оди подалеку од политичките партии и може да вклучуваат и напади врз Парламентот, врз изборни единица канцеларии, тинк-тенкови и групи за притисок како и е-мејл сметки на поединци", и беше речено на кралицата.

Од извори на NCSC Ројтерс потврди дека британските партии се цел на напади пред се на хакери од Русија. Запрашан за извештајот, министер за надворешни работи, Борис Џонсон вели: "Немаме докази дека Русите се всушност тие кои се вклучени во обидот да ги поткопаат нашите демократските процеси во моментот. Но, она што ние имаме многу како докази е фактот дека Русите се способни да го сторат тоа. И не постои сомневање дека биле во контакт со сите видови на валкани трикови", изјави тој ITV телевизија Џонсон минатата недела.

Американски разузнавачки агенции минатата година тврдеа дека руски хакери ги пробиле заштитните бариери на системите на Демократската партија, меѓу другото и на електронска пошта, како дел од напорите да се влијае на претседателските избори во користр на Доналд Трамп, нешто Русија го негираше.

Француската влада овој месец се откажа од плановите да ги споделите со своите државјани во странство можноста од гласање на електронски начин на парламентарните избори во јуни, поради загриженост за ризикот од сајбер напади.