��oj 514   21.03.2017
прва страница линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Дали случајот ќе заврши во Врховниот суд? Таму е можна одлука 4:4, според односот на силите. Тогаш ќе остане во важност одлуката на понискиот суд
Луѓето од типот на (Никола) Љубичиќ (Стане) Доланц, (Бранко) Микулиќ, (Бранко) Мамула и сличните беа лоша замена за воено политичкото биро што постоеше претходно. Тие повеќе не беа сонувачи, идеалисти. Новиот тим е главно составен од себични, интригантни типови на луѓе алчни на власта

НАДЛЕЖНИТЕ МЕСТО ДА ГО ШТИТАТ ОБРАЗОВНИОТ ПРОСТОР ОД МЕЃУЕТНИЧКИ КОНФЛИКТИ, ГО КОНТАМИНИРАА

Кога политиката влегува низ врата - образованието бега преку прозорец! За денес, вторник, ДПМНЕ им наредил на сите директори да ги пуштат учениците на протести

АНЕТА ДОДЕВСКА

Образованието е длабоко партизирано, а говорот на омраза кој се шири веќе влезе во училиштата, за што некој мора да понесе одговорност - оценуваат дел од експертите, социолози и поранешни министри за образование, пишува неделната анализа на Portalb.mk. Последните случувања во прилепската гиманзија го открија грдото лице на реалноста во која растат и се образоваат младите - велат аналитичарите. Но она што е сега важно е дали и кој ќе понесе одговорност.

СИСТЕМОТ - НЕМА НАБЛУДУВАЧ Актулените политички случувања , особено протестите на малолетници кои без одговорност на надлежните на накој начин ја бојкотираат натаставата, го контаминира образованието и дополнително дали отвора опасност од етнички или интраетнички тензии - вели за Portalb.mk. еден од поранешните министри за образование Сулејман Рушити.

"Говорот на омраза кој се пренесува преку медиумите од собири, јавни дебати и преку социјалните мрежи секако дека влијае и го контаминира образованието. Куриколумите (обука, редослед на учење) се исто така извор на нетолеранција кога во нив се наоѓаат несоодветни содржини кои се со предрасуди. Кога говорот на омраза се учи во училиште тогаш тој се рециклира, станува дел од секојдневниот живот. Станува начин на живот, начин на изразување и консеквенциите се долготрајни" - вели поранешниот министер Рушити.

Социолозите сметаат дека последниот пример со прилепската гимназија, во која со денови дел од учениците наместо на настава - одеа на протести покажа дека системот е нем набљудувач на драматични кршења на законите, но и на правата на децата, оние кои се малолетни.

"И едукатоорт и педагогот треба да бидат во функција токму на таа можност децата сами да можат да мислат и расудуваат, да имаат свои ставови, ослободени од секаков вид на туѓи мислења, наметнување на туѓу ставови и влијанија. Туѓите ставови и мислења треба да бидат во функција на дополнување на сознанијата, но не и "наметнување" како единствено сознание. Упатувам порака до надлежните, нека ја земат и нека ја прочитаат Конвенцијата за заштита на првата на децата и нека видат што се' предвидува таа Конвенција - таа секако не превидува насилство, злупотреба и притисоци врз децата" - вели за Portalb.mk универзитетскиот професор Ѓорѓи Тоновски.

Состојбата се вулгаризираше до тој степен што ученици од прилепската гимназија ја исвиркаа професорката кој се спротиставува да се оди на протести и да се губат часовите. Ја пречакаа со зборовите:

"Проклети да се предавниците".ИМА ЛИ КРИВИЧНА ОДГОВОРНОСТ Агитацијата и инволвирањето на деца за политички цели се спротивни на Законот за средното образование со кој е забрането секакво политичко и верско организирање и дејствување и надвор од целите на образованието - училиштата да бидат места каде ќе се врши основната дејност воспитно-образовниот процес - реагираше Народниот правобраниет.

Истовремено најостро ги осудува настапите на раководни лица во училиштата поради што ги повикува училишните одбори, градоначалниците, Државниот просветен инспекторат и Министерството за образование и наука веднаш и без одлагање, секој во рамките на своите надлежности да преземе соодветни мерки спрема лицата кои агитираат или дозволуваат во училиштата да се врши агитација и обиди за политичко инволвирање на учениците, оценија од Канцеларијата на Народниот правобранител од каде највија дека отвораат постапка за одговорност на прилепскиот директор во гимнзијата.

Прекршување на законите препознаа и од "Левица' од каде велат:

"По објавената снимка на директорот на болницата во Прилеп, не заостанува ни директорот на градската гимназија. На снимката која е објавена се слуша како директорот политички агитира помеѓу малолетните ученици да се приклучат кон протестите за унитарна Македонија. Со тоа е прекршен член 7 од законот за средно образование кој вели "Во средното училиште е забрането секакво политичко и верско организирање и дејствување".

Иако протестите во прилепската гимназија, кои почнаа минатата недела, според дел од учениците биле спонатани со цел да се одбрани унитарноста на државата и на македонскиот јазик, сепак аналитичарите велат дека во случајов се работи за малолетни лица кои пред очите на надлежните наместо на часови - одат на протести, во политичка функција. Одговорност мора да има - смета за Portalb.mk Рушити."Одговорноста секако дека треба да се бара кај партизираното образование. Училиштата за жал се гледаат како рудник на гласови и се злоупотребуваат за дневна политика. Време е сериозно да се занимаваме со образвниот процес со стратегија, не со дневна политика. Работите да се поставуват на цврсти нозе, да се инвестира во образование но и едукација. Параелно да се изнаоѓаат механозми да се минимизира влијанието на партиите врз образовниот процес" - вели еден од поранешните министри за образование Сулејман Рушити.

Дел од родителите во Прилеп реагираа жестоко и побараа одговорност. Од СДСМ најавија кривични пријави за директорот на прилепската гимназија "Мирче Ацев", Киро Николовски, како и против директорот на прилепското средно училиште "Ристе Ристески-Ричко", Жарко Темелкоски, бидејќи, како што велат од партијата влегле во кривично дело.