��oj 463   22.03.2016
линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Ова е сторија за истражувачкото новинартво. Затоа и филмот "Спотлајт" најмногу им се допаѓа на припадниците на седмата сила. Но тој новинарите ги ава сосема реално и дозволува за нив да се има нормнален став, реалистичен без никакви додатни украсувања
И после двете откритија на масовни прислушкувања гледаме дека историјата се повторува - незаконските дејствија ги вршат луѓе од иста партија, за наредбодавците еднаш имало аболиција која се готви и сега, правдата била очајно бавна. Ново е само Специјалното обвинителство, кое е попречувано со безброј механизми, со што можеме појасно да ја соогледаме фарсата на повторувањето
Не се говори се разбира сешто и во Америка и на Западот, каде сепак се води сметка што се говори. Но, сосема разумно, без владеење на стравот место правото, во духот на стариот, добар Марко Аврелиј (Аврелиј), како повик за добрина место послушност, кога вели: "Не се однесувајте како да ќе живеете десет илјади години. Смртта виси над вас. И додека живеете, додека имате моќ - дајте таа да се види. Денес, не утре. Огласете се веднаш."
МАКЕДОНИЈА
Велија Рамковски во еден момент, си помислил дека, по начинот по кој го "довел" опозиционерот Грувски на власт, ќе може и да го турне ("јас сум моќен човек"). Меѓу тие фактори има место и за новинарската филозофија на "Фокус." Тој неделник, во принцип, напаѓа власт и брани опозиција. Таа филозофија на "Фокус" пие вода. Ама и покажува, истовремено, на свој начин, дека патот до пеколот е поплочен со добри намери
Надворешните консултанти ја завршиле истрагата во Македонски Телеком во врска со прислушкување, потврдуваат за ДВ од Дојче Телеком. Сознанијата остануваат недостапни за јавност
Ванхауте одлично ја објасни суштината на одлуката на устравните судии со кои се дозволи претседателот Иванов и оние после него да помилува затвореници и обвинети за најтрешки кривичлни дела
Во ретките јавни настапи на акаемците имавме сериозна загриженост за постојаното задолжување на државата. Кога околу тоа ќе се отвори посилна дебата следува вмроовски напад врз МАНУ и таму настапува повлекување во - полжавечката куќичка! И академците се врааат на старите позиции од кои не делат децении....
Дека нашите МАНУ-ци - израз на поетот Гане Тодоровски кој го лансира во интервју со Мирче Томовски откако, по третпат, извиси за влез во МАНУ - многу повеќе милуваат власт-вистина отколку вистина-власт, ни сведочи кукавичкото, аморално однесување на претседателот на МАНУ кој фрли, во челуста на власта, кожа на инженер од комјутерскиот центар на МАНУ
Бугарски Минстрој се уште нема да стане газда на рудниците Тораница и Злетово. Двете компании кои беа дисквалификувани најавуваат жалби на одлуката на Комисијата за доделување на концесии при Министерството за економија. "Минстрој" учествувал во проектот "Скопје 2014"
Овој вмроовски функционер заборава дека според Договорот од Пржино требаше да профункционира во Собранието Анкетна комисија ама не доаѓаа на распит ексфункционерите од неговата партија. Дали би се сетил на расправа за некој или некаков извештај на Зврлевски, на пример? Конечно, ајде нека каже кога во Собранието дошол формално Сашо Мијалков да брани извештај на ДБК, на пример. Ако имало таков извештај...
И странците го делат мислењето на прогресивните НВО дека одлуката на Уставен суд со која се овозможува аболирање на лица кои ќе направат криминални дејствија во организацијата и спроведувањето на изборите е практично против самите избори и промените кои се очекуваат во земјава!
РЕВИЈА
Извештајот за утврдената состојба на флората и фауната на Дојранското езеро во 2015 година што го презентираше на јавноста Регионалниот центар за животна средина - РЕЦ говори за високо алармантна состојба со квалитетот на водата
Фотографиите пд кои се зема здивот - тоа се оние кои се снимени од родителите на малото девојче кое е родено во Намибија и чии другари се животните кои живеат во тој крај а кои се сметаат за непријатели на човекот
Осаменоста не се лекува со пополнување на образец и барање на помош од државата, што ти следува. Човекот има и емотивни потреби
СВЕТ
Најбитен детал кој ги спојува оние кои секое утро влегуваат во КОнгресот како практиканти, лобисти и слично е дека не се платени или се платени толку малку што објективно "мор да се снаоѓаат"
Анкара доби незамисливи отстапки во некои други времиња, пед се слободен влез за турски државјани во Унијата. За ЕУ, договорот ќе донесе малку мир по повеќемесечните жестоки кавги меѓу нејзините членки околу мигрантската криза, и на некој начин ќе значи "аутсорсинг" на бегалскиот проблем во Турција
Охридскај беше предизивкан од Фејсбук статус на градоначалникот па пресмета дека на последните локални избори гласале 36.741 гласачи. Според последниот попис , како и според податоците на Заводот за статистика ,Охрид брои 42.033 жители. А според ДИК има над 50 илјади гласачи! Ако се одземат малолетниците и оние кои не можат да гласаат, бројот на фантоми во балканскиот Ерусалим изнесува близу 20 илјади!
КОЛУМНИ
Ристо Поповски
АЛЕКСАНДАР ЛИТОВСКИ
НИКИЦА КОРУБИН
ГОРДАНА ПОПСИМОНОВА
АТАНАС ВАНГЕЛОВ
НАТАША ПЕТРОВСКА