��oj 518   18.04.2017
прва страница линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Следниот чекор во еволуцијата: човекот станува Бог, секреатор. Тргнавме во вселената и можеме да влијаеме на гените. Но, дали ќе бидеме во можност да се справиме со создавање на натчовекот?
Развојот на настаните на меѓународна сцена го врати рамп кон старите "проверени шеми" во односите со Истокот - како оној на Пациикот, така иво односите со Русија. Путин призна дека односите со САД биле подобри пред Трамповото доаѓање во Белата куќа?!

ЈУВЕНАЛ НОЕЛ ХАРАРИ: ИДНИНАТА НА ЧОВЕКОТ (2)

Следниот чекор во еволуцијата: човекот станува Бог, секреатор. Тргнавме во вселената и можеме да влијаеме на гените. Но, дали ќе бидеме во можност да се справиме со создавање на натчовекот?

ТАЊА РУДЕЖ

Интересно напишаната книга "Сапиенс" е возбудлив шоу на прекрасни забелешки за еволутивните и историски слики за времето што го поминал нашиот вид. Првиот современите луѓе, членови на видот на Homo sapiens, се појавиле во Африка, особено во Јужна Сахара, пред околу 200.000 години. Но, пред околу 70.000 години Африка била погодена од катаклизмична суша, населението речиси исчезнало, бидејќи бројот на членовите на родот се намалил на околу две илјади лица. Но, тие издржливи битија преживеале, и нивните потомци се иселиле од Африка и го освоиле светот.

"Пред сто илјади години, Homo sapiens бил безначајно животно кое во меѓувреме се трансформирало во господар на целата планета и да станало страв и трепет за еко составот. Homo sapiens е на прагот да стане Бог, бидејќи ја поседува божествена способност на создавање и уништување ", пишува Харари.

Тој смета дека дека историјата на човештвото е поделена на четири свртници или револуции што ги нарекува: когнитивна, аграрна, унификациска и научна. Токму научна револуција е на стартот на неговата нова книга "Homo Deus", којa, всушност, е продолжение на "Sapiens".

"Додека нашите први три револуции не поставија на врвот на пирамидата на моќта, ова последнава фаза е само на почеток кој е прилично неизвесен. Не е важно колку атрактивен е нејзиниот потенцијал, науката носи опасност од поделба на човештвото, полоша од кога било досега во историјата, која може да доведе до самоуништување на човечката раса. Напредокот што го постигнува со помош на технологијата во последните 50 години ни овозможи големи откритија, тргнавме надвор од нашата планета во вселената, ние може да влијаеме на гените, па дури и да ги поврзуваме луѓето и компјутерите, но пред нас е предизвикот дали ние умееме да се соочиме со пфедизвиците да станеме надлуѓе!" - вели Харари.

Тој, секако, не е прв автор кој се занимавал со натчовечката моќ. На пример, во последните 15 години, се издвоија футуристите како Реј Курцвел, Џорџ Дисон и Питер Варда кои потојано се бават со ибридите меѓу машините и луѓето, како и со потенцијалните ефекти на генетска манипулација. Сепак, поради Харариевиот извонреден книжевен талент "Deus Homo", најверојатно, со својата тираж надмине сите претходни книги кои се занимаваат со ссуперчовекот.

"Она што може да се види во последните неколку векови е дека луѓето стануваат се помоќни и веќе не им треба помош од Бога. Најинтересно место во светот од религиозна гледна точка на денешната е Силиконската долина, а не Блискиот Исток. Нам не ни треба повеќе Господ, ја имаме технологијата ", смета Харари.

Тој ги идентификуваше двата идеолошки трендови кои се случуваат во Силиконската долина. Првиот е "датизам", речиси религиската супериорност на податоци и алгоритмите, кои на крајот ќе ги заменат нашите човечки инстинкти кога станува збор за донесување на одлуки.(продолжува во следниот број)