��oj 514   21.03.2017
прва страница линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Дали случајот ќе заврши во Врховниот суд? Таму е можна одлука 4:4, според односот на силите. Тогаш ќе остане во важност одлуката на понискиот суд
Луѓето од типот на (Никола) Љубичиќ (Стане) Доланц, (Бранко) Микулиќ, (Бранко) Мамула и сличните беа лоша замена за воено политичкото биро што постоеше претходно. Тие повеќе не беа сонувачи, идеалисти. Новиот тим е главно составен од себични, интригантни типови на луѓе алчни на власта

ПАПАТА ФРЕНСИС НЕМА ДА ГО ПРОГЛАСИ СТЕПИНАЦ ЗА СВЕТЕЦ

Постои голема внимателност како таквата одлука би влијаела на односите меѓу православната и католичката црква како и меѓу српскиот и хрватскиот народ

ДАРКО ХУДЕЛИСТ

Разменував мислења со повеќе луѓе во минатата недела околу тоа што ќе одлучи папата Френсис во однос на предлогот за прогласување на кардиналот Алојзије Степинац, а светец. Или дали Степинац биде канонизиран во текот на понтификатот на папата Френсис. Еден многу добро информирани инсајдерски извор во Ватикан ми рече:

- Мислам дека за ова папата нема да се осмели и тој ќе се одолговлекува. Се е тоа доста ризичен потег, работите се навистина наострени, а сега - што и да одлучи, ќе го предизвика пеколот. Мислам дека тој е свесен за тоа. Ако се процени дека може да има повеќе конфликти меѓу двете цркви, нема да се осмелува да донесе таква одлукла. Тој е храбар на многу начини, но ова сега ќе биде повеќе политичка отколку црковна храброст. Јас би бил пријатно изненаден ако се одлучува ама тој е непредвидлив, има свој стил ...

Ниту поранешниот (последен) југословенскиот амбасадор во Светата столица, Ивица Маштруко не верува дека со канонизацијата може да се случи во блиска иднина.

- Папата се грижи ако предизвикува понатамошно конфронтација, тој најверојатно ќе ја одложи канонизација на Степинац. Постојат две вистини за тоа како се однесувале властите во однос на Степинац во 1946. И двете страни ќе останат закотвени во своите позиции.

Таткото на Боно Звонимир Саги неодамна го прашав истото при посетата на капуцинерскиот манастир во Вараждин, и тој е цврсто убеден во канонизација на Степинац. Порано или подоцна тоа ќе се случи во подалечната иднина - но е свесен е дека папата Френсис, по Заедничкиот комитет е запознаен со нивните ставови може со својата одлука да се провлекува и, како што рече, "засекогаш".

Поранешниот амбасадор во Светата столица Филип Вучак ми кажа во нашето поново интервју во Загреб, дека за време на неговата проштална посета во октомври 2015 година, се состанал со папата Франсис и пренел рракции во Хрватска околу доцнењето на канонизација на кардиналот Степинац, како и можната злоупотреба на неговата дарежливост меѓу дел од членовите на Заедничката комисија. Притоа тој предупреди дека на крајот може да доведе до влошување наместо подобрување на односите меѓу католиците и православните, туку и меѓу хрватските и српските граѓани.