��oj 499   06.12.2016
линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Најчувствителна точка при изработка на Меморандумот била врзана за бројот на жртвите во логорот во Јасеновац за време на Втората светска војна. Ќосиќ и дружината ги споредувале податоците на Владимир Жерјавиќ и Фрањо Туѓман, но на крајот останале на старата, "српска" проценка за околу 700 илјади жртви
Новоизбраниот претседател, кој за медиумите рече дека се "ѓубриња", тешко дека законски ќе може да ги ограничи медиумите. Дали со заплашување ќе ја постигне таа цел?
Излези и ти и гласај - тоа е наједностаната порака која ја даваат анкетите за волјата на избирачите. Победата е на маргината на статистичка грешка а бројот на оние кои од неопределините ќе се изјаснуваат ќе бидат клучни. Факт е секако дека ниту една коалиција нема да освои самостојна, чиста победа а тука ВМРО ДПМНЕ има хендикеп
МАКЕДОНИЈА
Според поранешниот кандидат за претседател, најновите анкети покажуваат дека опозицијата е блиску до 50 мандати. Во единицата треба да се соберат најмалку 100 илјади гласови
Никола Димитров на митингот на СДСМ рече дека никогаш не било полошо, затоа што денеска сè зависи од еден човек. Во чие име тој говореше? Рече дека ја претставува генерацијата која може да се смета за средна и која има одговорност кон најмладите. Присутните во него пред се го прочитаа гласот на совеста на оние на кои им припаѓаше
Граѓанскиот концепт на иднината слободно се нуди во северозападна Македонија а национализмот не е единствената концепција под Шара. Тазе социјалдемократот Мухамед Зекири влезе и одржа собир со граѓаните среде Шипковица, тврдината на "учките". Што значеше понудата на ДУИ кон Шеќеринска во Топ тема?
Блаже Конески објаснува како Петко Рачо Славејков ја изложувал на подбив теоријата за "општ", заеднички литературен јазик меѓу Бугарите и Македонците. Подбивот на Славејков бил спакуван во зајадлив афоризам "Зоти, мори зоти, бугарско грамоти." Афоризмот алудира на тоа дека оној што се залага за "општ" јазик потекнува од периферна говорна зона и, со тоа, непогодна за литертурен јазик. Зоната е во контакт со албанскиот јазик
Себастијан Курц и поразот на демократските вредности - тоа е оценката на голем број германски и австриски весници. Нивниот заклучок е дека повеќето партии во Југоисточна Европа се клептократски здруженија кои на луѓето им делат работни места во замена за гласови и ги залажуваат со дози национализам
Секако, постоела намера да се сопре било каква активност на СЈО пред одржување на изборите за да се "чува угледот" на некои активни учесници во оваа политичка битка. Мора да се признае дека без вина на Јанева и екипата, исклучиво со опструкција на третата власт, голема енергија која како негативен набој би се спуштила во атмосферата пред гласањето е "исклучена од струја", со помош на функционери како Панчевски и нему сличните.
Фискалните импликации од зголемувањето на минималната нето плата нема да бидат поголеми од 30 милиони евра на годишно ниво. Со такво зголемување на минималната плата нема значајно да им го подобриме животниот стандард на тие вработени, туку барем минимално ќе им се подобрат условите за живот
Македонската "Википедија" бара ВМРО-ДПМНЕ да не се кити со трудот на волонтерите
Невладината организација "Хјуман рајтс воч" за Западен Балкан констатира дека новинарите главно работат во непријателска средина и има пречки во остварување на нивната функција. Во Македонија, како и во регионот, владата го користи своето рекламирање како средство за вршење притисок
Во предвечерието на овие избори, потрошени се повеќе од 1 милион евра за десет дена! Портокаловите потрошиле шест пати повеќе отколку што собрале!
Како и со низа други прашања кои имаат етно-симболични набој, денешното сфаќање на повеќејазичноста во Македонија е базирано на митови и нерационални аргументи кои немаат допирна точка со реалноста
РЕВИЈА
Успехот на овој фотогтраф главно се должи на неговите портрети на млади и неполнолетни девојки. Неговото веројатно самоубб иство се должи на фактот дека тие девојчиња пораснаа а тој имаше милиони евра на сметката па се мислело дека е добро истите да се - поделат?!
Делата на Раѓеновиќ се слика на модерниот и современ дух на архитектурата, меѓу нив се деловниот објект и спортска медицина под Кале и Олимписки базен во Скопје, "Еуротел -Струга", Споменикот на слободата во Кочани
СВЕТ
Австријанците од втор пат одбраа претседатрел кој м алку ја сопре десницата на европско ниво во редењето на победи. Сопартиецот н а Курц ги изгуби изборите!
Сирија е претворена во речиси непробојнатврдина за некој таму да се обиде да се меша против волјата на Русија, особено кога се работи за користење на авијација. Во исто време, битката за Алепо тече бавно.
Победата на Трамп на претседателските избори во САД би можела да ја отвори "Пандорината кутија" на популизмот низ Европа. Италија, Холандија, Германија и Франција се особено на удар
КОЛУМНИ
Ристо Поповски
БРАНКО ТРИЧКОВСКИ
АЛЕКСАНДАР ЛИТОВСКИ
АТАНАС ВАНГЕЛОВ